Lutenitsa

Standard

Mutfağınızı kışa hazırlamayı sever misiniz? Ben pek sevdiğimi söyleyemem. Ama ufak tefek şeyler yapıyoruz annemle. 🙂 Bu sos da o hazırlıklardan biri oldu iki yıldır bizim için. Ben öyle sos tüketmeyi seven biri de değilim esasında. Refika’nın Mucize Lezzetler programında gördüğümde bu tarifi çok önemsememiştim hatta. Anneme bahsettiğimde çok lezzetli olacağını söyledi ve geçen yaz da o şekilde yapmaya giriştik. Tadına ilk kez baktıktan sonra fikrim tamamen değişti, sabah kahvaltılarda ya da akşam yemeklerin yanında bu sos vazgeçilmezim oldu adeta. Bu nedenle bu yıl malzeme miktarını artırarak tekrar yaptık. Ben size 1 birimlik malzemeleri vereceğim, ne kadar yapmak isterseniz miktarı değiştirebilirsiniz. Biz 4 birim yapmayı tercih ettik örneğin. 🙂

Image

Malzemeler:

  • 1 kg domates
  • 4 adet patlıcan
  • 10 adet kırmızı biber
  • 6 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Domatesleri güzelce yıkıyoruz. Daha sonra alt kısımlarına fotoğraftaki gibi çarpı şeklinde çizikler atıyoruz.Image

Daha sonra sıcak su ile yarısına kadar dolu olan büyükçe bir tencereyi yüksek ateşli ocağa yerleştiriyoruz. Ocağın yanına da soğuk su dolu bir kabı koyuyoruz. Domatesleri 3’erli 5’erli olarak kaynayan suya atıyoruz. 25-30 saniye kadar bekletip tencereden alıyoruz ve soğuk su dolu kaba koyuyoruz. Burada birkaç saniye bekledikten sonra elimizle domatesin kabuklarını soyuyoruz. Böylece kabuk soyma problemini kısa sürede çözüyoruz. 🙂

Image

Bu şekilde soyulmuş domateslerin sap kısımlarını da çıkartmayı unutmadan robota koyuyoruz. Sos haline gelene kadar robottan geçiriyoruz. Daha sonra bu domates püresini yeterli büyüklükte bir tencereye koyuyoruz ve kısık ateşte yaklaşık yarı seviyesine gelene dek pişiriyoruz.

Image

Öncesi

Image

Bu seviyeye inene kadar yaklaşık 1 saat kısık ateşte pişiriyoruz domates püresini. Bu esnada patlıcan ve biberleri közlüyoruz. Közlenen biber ve patlıcanların kabuklarını soyuyoruz, ayrıca biberlerin ortasını açıp çekirdeklerini de olabildiğince çıkartıyoruz. Daha sonra biberleri ve patlıcanları ayrı ayrı robottan geçirerek püre haline getiriyoruz.

Image

Daha sonra bu karışımı da domatesin olduğu tencereye ekliyoruz. Üzerine tuz, şeker ve zeytinyağını da koyarak biraz daha karıştırıp ocaktan alıyoruz. Sosunuz hazır! Hemen sıcak sıcak tadına bakabilirsiniz ya da dinlendirip o şekilde de tüketebilirsiniz. Çok miktarda yapıp saklamak istiyorsanız uygun şekilde kavanozlayabilirsiniz de. Afiyet olsun. 🙂

DSCF0780

 

Çok sevgili annem ve teyzeme büyük yardımları için teşekkürler! 🙂

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s