Nohuttan Köfte

Standard

Refika Birgül’ün kitabında görmüştüm bu tarifi önce. Denemek istedim ama fırsat olmamıştı. Daha sonra kendi programında da yapınca denemek şart oldu artık ve ben de sınav haftası demeden mutfağa girdim ve yaptım. 🙂 Tabi tarifte kendimce değişiklikler uyguladım yine, mesela evde hellim peyniri bulundurmadığım için ben koymadım. Sizler arzu ederseniz ekleyebilirsiniz tabi ama bence bu haliyle de çok lezzetlilerdi. Köfte için illa da kıyma olmasının gerekmediğine bir örnek diyebiliriz buna. 🙂

Image

Malzemeler:

  • 400 gram haşlanmış nohut
  • 4 – 5 diş sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 adet yumurta
  • 3 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • Ayçiçek yağı
  • Tuz
  • 1/2 bardak galeta unu

Yapılışı:

Nohutu kabuklarından ayırmakla işe başlayalım. Ben elimle tek tek ayırdım ancak biraz zahmetli ve sabır gerektiren bir iş. Pirinç yıkama kabınız varsa şayet, onun içine koyduğunuz nohutları akan suyun altında elinizle ovuşturarak da kabuklarından pratik bir şekilde ayıklayabilirsiniz. Kabuksuz ve haşlanmış olan nohutları, soyulmuş sarımsaklar ile birlikte mutfak robotuna atalım. Çok fazla ufak olmayacak şekilde robottan geçirelim. Böylece kıyma kıvamında bir karışımımız olacak. Daha sonra içine domates salçası, yumurta, kimyon, karabiber ve 3 yemek kaşığı galeta ununu da ekleyerek biraz daha robotla çekelim. Köftelik kıvama gelmesi için bir miktar daha galeta unu ekleyebilirsiniz. Kıyma haline gelmiş karışımımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak köfte haline getirelim. Bir tabağa yarım bardak kadar galeta unu dökerek, şekil verdiğimiz köfteleri nazikçe galeta ununa batıralım. Bu aşamada dikkat etmek gerek, köftemiz dağılabilir. 🙂 15 dakika dinlendirdiğimiz köfteleri 1-2 parmak yüksekliğinde kızgın ayçiçek yağında kızartalım. Kızarmış köftelerimizi dilediğimiz sos ile servis edebilir, ya da olduğu gibi yiyebiliriz. Afiyet olsun. 🙂

Notlar:

  • Haşlanmış nohut için konserve nohut kullanmanız daha pratik olacaktır. 400 gram nohut elde etmek için 800 gramlık konserve almak gerektiğine dikkat etmelisiniz. Ya da konservelerin üzerinde yazan süzülmüş ağırlıklarına bakabilirsiniz.
  • Ben maydanoz ve dereotu eklemedim, o gün evde olmadığı için ama güzel bir köfte tadı için bu iki yeşilliği eklemeniz daha güzel olacaktır.
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s