Evde İstanbul Simidi

Standard

Pazar kahvaltınızı renklendirmek ya da akşam yemeğinizi kahvaltı ile geçiştirmek ama kahvaltıdan daha farklı bir şeyler yemek isterseniz bu tarif tam da size göre. Simit yapmak aslında pek de zor değil, biraz sabırlı olursanız çok lezzetli simitler elde edebilirsiniz. 🙂

Image

Malzemeler:

  • 1/2 kg un
  • 1,5 çay kaşığı kuru maya
  • 1/2 çorba kaşığı tuz
  • 250 ml soğuk su + 50 ml kaynar su
  • 1/2 su bardağı pekmez
  • 1/4 su bardağı su
  • 1/2 çorba kaşığı un
  • Susam

Yapılışı:

Öncelikle unumuzu tezgahın üzerine eliyoruz ve ortasını açıyoruz. Başka bir kapta 250 ml soğuk su, 50 ml kaynar su ve kuru mayayı karıştırarak mayanın erimesini sağlıyoruz. Mayalı karışımımızı unun ortasına koyuyoruz. Üzerine tuzu da ekliyoruz.Bir kaşık yardımıyla merkezden çevreye doğru karıştırmaya başlıyoruz. Biraz hamur kıvamına geldiği zaman elimizle yoğurmaya başlıyoruz. Eğer hamur sert olursa (benimki olmuştu) elimizi ıslatarak biraz yumuşatmaya çalışıyoruz. Yumuşak kıvamlı ve pürüzsüz bir hamur elde edince en az 15 dakika üzerini nemli bir bez veya streç film örterek ılık bir yerde hamuru dinlendiriyoruz. Bu sürenin sonunda kabaran hamuru tekrar yoğuruyoruz ve simitten 120 gramlık bezeler koparıyoruz. Verdiğim ölçülerle 5-6 beze elde ediliyor. Her bir bezeyi ikiye ayırıyoruz ve bu iki beze parçasını da sosis şekline getiriyoruz. Daha sonra daha da ince ve uzun, fitil diye tabir edilen şekle getiriyoruz. Her iki parçayı da aynı uzunlukta fitil haline getirip bir uçlarından birleştiriyoruz ve daha sonra spiral gibi birbirlerine doluyoruz. Diğer uçlarını da simit olacak şekilde birleştiriyoruz. Bütün bezelerimizi bu şekilde simit hamuru haline getirdikten sonra derin bir tabak veya tepside pekmez, su ve elenmiş  yarım çorba kaşığı unumuzu karıştırıyoruz. Başka bir tabağa ya da tepsiye ise susamımızı döküyoruz. Ardından her bir simit hamurumuzu önce pekmezli karışıma batırıyoruz ardından da susama buluyoruz. Buradan da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyuyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 200-230 derecede üzerleri çıtır çıtır olana dek pişiriyoruz. Yanında peynir, zeytin ve domatesle afiyetle yiyoruz. Afiyet olsun. 🙂

Notlar:

  • İki kişi olduğumuz için normal tarif ölçülerinin yarısını uyguladım, isterseniz orijinal tarifteki gibi iki katına çıkarak da deneyebilirsiniz.
  • Simit yapımı için protein oranı 13 ve üzeri olan unları tercih etmek en doğrusu olacaktır. Marketten alırken arka tarafına bakarak protein oranını görebilirsiniz. Pek çok ünlü firmanın unlarının 13 oranının çok altında olduğunu görünce epey şaşıracaksınız. 🙂
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s