Şeker Hamurlu Kurabiye

Standard

Ne zamandır istediğim şeker hamurlarını iki sokak arkamızdaki pastacıda buldum. Dükkan harika, içinde almak istediğim yüzlerce şey var sanırım. 🙂 Zamanla almayı istiyorum, eksiklerimi kapatıp daha mutlu biri olabilirim belki de. 😛 Kargo ücreti vermekten kurtulmaya sevinsem de, bu kurabiye çalışmamın sonucunda gördüm ki, şeker hamurundan bir şeyler yapabilmek için el becerisinin iyi olması ve biraz da ekipman gerekiyormuş. Benim el becerimin gelişmesi için epey zaman geçmesi gerekse de, bu ilk amatör tarifimi sizlerle paylaşmadan edemedim. En azından bir başlangıç yaptım, umarım daha iyilerini de yapar ve sizlerle paylaşırım. Tarifimize geçelim o halde.

Image

Malzemelerden önce şeker hamuru hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Evde yapmak oldukça zahmetli olduğu için hazır almanızı öneriyorum. Ben buradaki bir pastacıdan satın aldım, internet siteleri de var, ancak orada şeker hamuru bulamadım. Yine de şeker hamuru satılan pek çok internet sitesi de var. Aldığım paketin fotoğrafını paylaşayım.

Image

Tek seferde tüm hamuru kullanmak mümkün olmadığı için, artan kısımlarını streçle iyice sarıp serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklayabilirsiniz. Malzemelere geçebiliriz artık. 🙂

Malzemeler:

  • 140 gram margarin
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 2 yumurta
  • 2 çay bardağı buğday nişastası
  • Şeker hamuru
  • Bal

Yapılışı:

Öncelikle oda sıcaklığındaki margarinimizi küp küp doğruyoruz. Yoğurma kabının ortasına margarinimizi ekliyoruz. Etrafına un, şeker ve karbonatı ekliyoruz. Margarinin üzerine oda sıcaklığındaki yumurtaları da kırıyoruz ve etraftan ortaya doğru yoğurmaya başlıyoruz. Elimize oldukça yapışan bir hamur elde edeceğiz. Azar azar buğday nişastasını ekliyoruz bu aşamada. Ben 3 seferde ekledim nişastayı. Bir nişasta ekleyip bir yoğurarak elimize yapışmayan ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Bir sonraki aşamamız, hamuru tezgahta açma aşaması. Tüm hamuru tek seferde açmak, benim tezgahımda mümkün olmadı. O nedenle parçalara ayırarak açtım, sizler de tezgahınızın büyüklüğüne göre bunu ayarlayabilirsiniz. Kurabiye hamurumuzu buğday nişastası dökülmüş tezgahta, merdane ya da oklava ile, yaklaşık 1 cm kalınlığında açıyoruz. İstediğimiz kalıplarla kesiyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dakika kadar, üzeri pembeleşinceye kadar, pişiriyoruz. Fırından aldığımız kurabiyelerimizi soğumaya alıp, şeker hamurumuzu hazırlamaya geçiyoruz. Şeker hamurumuzu öncelikle avcumuzda biraz yumuşatıyoruz. Toz şeker serpilmiş tezgahta, 0,5 cm kalınlığında (hatta daha da ince) oklava ya da merdane yardımıyla açıyoruz. Hatta şeker hamurlarını açmak için özel mini merdaneler de var, ancak bende yoktu. Açılmış şeker hamurumuzdan kurabiyeleri kestiğimiz kalıplar ile parçalar kesiyoruz. Ballı su karışımı hazırlıyoruz, bu karışımı kurabiyelerimizin üzerine sürüyoruz ve bekletmeden şeker hamurumuzu yapıştırıyoruz. Daha sonra üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Diğer renklerden figürler yapabilir, yazılar yazabilir ya da bunun için özel damgalar yaptırıp, bunları kullanabilirsiniz. Yani tamamen sizin hayal gücünüze kalmış gerisi. 🙂 Ben kürdan yardımıyla yazılar yazmaya çalıştım, fotoğrafta çok belli olmuyor ama hoş oldu. 🙂 Afiyet olsun. =)

Notlar:

  • Bu tarife göre 42 tane kurabiye elde ettim.
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s