Şambali

Standard

Ümit İzmir’den ziyarete gelince, bu aralar pek tarif paylaşmaya fırsatım olmadı. 🙂 Geçtiğimiz gün iftara misafirlerimiz vardı, tatlı işi de Ümit ve bana verildi. Biz de bir süre önce Mutfağım programında izleyip gördüğümüz ve hemen uyguladığımız klasik bir İzmir tatlısı olan Şambali’yi yapalım istedik. İlk denememizde henüz blogum yoktu, ama bu sefer varken hemen tarif listeme eklemeliyim diye düşündüm. 🙂 Ancak fotoğraf için biraz geç kalmışım, bir kaç dilimi yenmişti bile ben gittiğimde. 🙂 Misafirlerimiz çok beğendiler, umarım sizler de beğenirsiniz bu pratik tarifi. Hemen malzemeleri yazayım.

Image

Malzemeler:

  • 500 gram irmik
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 paket şekerli vanilin
  • 250 gram yer fıstığı
  • Pekmez

Şerbet için:

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu

Yapılışı:

Öncelikle çırpma kabımıza irmiği ekliyoruz. Üzerine yoğurdu ve toz şekeri de ekleyip bir kaşık yardımıyla biraz karıştırıyoruz. Daha sonra kabartma tozu ve şekerli vanilini de karışıma ekleyip, mikser yardımıyla hiç durmaksızın 5 dakika boyunca yüksek devirde çırpıyoruz. Hamurumuz bu şekilde hazır olmuş oldu. Pişirme aşaması için kare bir borcam olursa daha iyi olur, çünkü dikdörtgen şeklinde dilimleyerek servis etmemiz gerekiyor bu tatlıyı. Borcamımızın tabanını yağlayıp unluyoruz, daha sonra üstüne biraz pekmez gezdiriyoruz. Daha sonra hamuru borcama boşaltıyoruz ve bir bıçak yardımıyla düzeltiyoruz. Üstüne yer fıstıklarını tek sıra halinde diziyoruz ve son olarak da bir miktar daha pekmez döküyoruz. Bu şekilde çalışmayan fırında yarım saat kadar dinlendiriyoruz hamurumuzu. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45 dakika kadar pişiriyoruz. Pişme süresini üzerinin kızarmasından da anlayabiliriz. Tatlımızı fırına verdikten sonra şerbetimizi yapmaya geçelim bir yandan da. Şekeri ve suyu bir tencereye alıp şeker tamamen eriyene kadar orta ateşte karıştırıyoruz. Şerbet kıvamını alana kadar pişiriyoruz ve kaynamaya başlayınca limon suyunu ekliyoruz. Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra dikdörtgen şeklinde dilimliyoruz ve ılımasını bekliyoruz. Şerbetimiz de ılıdıktan sonra tatlımızın üzerine eşit şekilde döküyoruz. Tatlımız şerbeti iyice emdikten sonra, yani yaklaşık 3-4 saat sonra servis edebiliriz. Afiyet olsun. =)

Notlar:

  • Hem tatlının hem de şerbetin ılık olması oldukça önemli. Tatlının daha lezzetli olmasını sağlıyor.
  • Hamurun biraz sert kıvamlı olması sizi şaşırtmasın, bu daha iyi bir sonuç almanızı sağlayacaktır.
  • Pekmezi sadece renk vermesi için az miktarda kullanmak daha iyi oluyor, öteki türlü hem yanık gibi bir görüntü verebilir, hem de şekeri fazla gelebilir.
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s