Erik Marmelatı

Standard

Artık tatil başladığına göre, bundan sonra daha sık birlikte olacağız yepyeni tariflerle. Bu vereceğim tarif de bir kaç hafta öncesinde denediğim bir tarif, ancak hala yapabilme ihtimaliniz var çünkü mevsimi geçmedi bu güzel eriklerin. Fotoğraf olarak biraz yetersiz kaldım, teknik nedenlerden dolayı. Bu tarifte kullandığımız erikler, tatlı İtalyan erikleri. O zaman artık tarife geçelim. 🙂

Malzemeler:

  • 1 kg çekirdeksiz İtalyan eriği (2 kg’a yakın çekirdekli hali de olabilir)
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu

Yapılışı:

Öncelikle eriklerimizi bol su altında, güzelce yıkıyoruz. En zor işlem olan soyma işlemine başlıyoruz. Bizim eriklerimiz büyük olduğu için patates soyacağı ile kolayca soyduk, ancak daha küçük erikler için bu işlem zor olabilir, onun için de şoklama yöntemini uygulayabilirsiniz. Bunun için öncelikle eriklerimizin alt kısmına + işareti çizelim bıçakla. Daha sonra kaynar suya atıp 10-15 saniye kadar beklettiğimiz erikleri, hemen buzla dolu soğuk suya atalım. Böylece kabukları kolayca soyulacaktır. Soyulan eriklerimizin çekirdeklerini ayıklamaya geldi sıra. Bizim eriğimiz çekirdeğinden zor ayrıldığı için uğraştırdı biraz bizi ama, sabrederseniz bu aşama da çabucak geçiyor. 🙂 Daha sonra çekirdeklerinden ayrılan erikleri, mutfak robotunda püre haline getiriyoruz. Bu aşamadan sonra da 1 kilodan biraz daha fazla erik püresi elde etmiş oluyoruz. Daha sonra püremizi hiçbir işleme maruz bırakmadan tenceremize alıyoruz ve orta ateşte arada karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynayan erik püresinin altını kısıyoruz ve bir su bardağı toz şekerimizi ekliyoruz. Şeker eklemeye başladıktan sonra sürekli karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. On dakika sonra ikinci bardak şekerimizi ve bir on dakika daha sonra da üçüncü bardak şekerimizi ilave ediyoruz. Toplamda bir saate yakın bir sürede marmelatımız istediğimiz kıvama geliyor. Ancak siz yine de kontrol etmek için bir kaşık marmelatı alıp soğutun ve kıvamının nasıl olduğuna bakın. Kıvam alan marmelatımıza limon suyumuzu da ekleyip 1-2 dakika daha karıştırıyoruz ve altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Ilık hale gelen marmelatımızı kavanozlara boşaltıyoruz. Ben hemen tüketileceği için konserve yöntemi yapmadım, doğrudan kavanoza boşaltıp, soğuyunca buzdolabına kaldırdım. Afiyet olsun! 🙂

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s