Humus

Standard

İlk paylaşımım güzel bir Ortadoğu mezesi olan Humus olacak. 🙂 Herkesin ufak tefek farklılıklarla hazırladığı bu mezeyi, ben Refika Birgül’ün tarifine göre hazırladım. İlk kez yaptığım bu mezenin tarifi fotoğrafın altında sizleri bekliyor. Tarifle ilgili ipuçlarımı da aşağıda bulabilirsiniz. 🙂 Tarifi iki kişiye göre hazırladığım için miktarlar biraz düşük gelebilir, siz kendi isteğinize göre artırabilirsiniz.

Image

Malzemeler:

  • 200 gram haşlanmış nohut (ben konserve nohut kullandım)
  • 1 diş sarımsak
  • 50 gram tahin
  • Yarım limonun suyu (yaklaşık 1/3 çay bardağı kadar)
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Kıvamını ayarlayacak kadar su (ben yarım çay bardağı kadar kullandım)

Yapılışı:

Konserve nohut kullanmak, pratik olması açısından daha iyi bir seçenek. Nohutların kabuklarını ayırmak da oldukça önemli, humusun tadını kabukların bozmasını istemeyiz. 🙂 İşe öncelikle nohutlarımızı yıkayarak başlıyoruz. Büyükçe bir kaba suyu doldurup nohutlarımıza hafifçe bastırıyoruz. Bu işlemi akan su altında yaparsanız daha kolayca kabuklardan kurtulabilirsiniz. Ancak tek tek de soyabilirsiniz kabukları, ki tercih size kalmış burada. 🙂 Kabuklarından arındırdığımız nohutları mutfak robotumuza atıyoruz. Sarımsağımızı çok küçük parçalar olmayacak şekilde doğruyoruz. Doğradığımız sarımsakları ve diğer malzemeleri de (su hariç) robotumuza ekleyip, çalıştırıyoruz. Kısa bir süre sonra robotumuzu açıp, gerekli su miktarını ekliyoruz. Humusun kıvamı biraz da damak tadınıza göre değişir, ancak  benim yaptığım kek hamurundan biraz daha yoğun oldu. Biraz daha robottan geçirdikten sonra malzemelerimizi, humusumuz hazır. 🙂 Servis tabağına ya da kasesine aldığımız humusu istediğimiz şekilde süsleyebiliriz. Ben süslemek için en sevdiğim otlardan olan dereotunu kullandım. 🙂

Afiyet olsun. =)

Notlar:

  • Tahinin tazeliği humus için çok önemli. Uzun süre beklemiş tahinler humusun tadını bozabiliyor.
  • Zeytinyağı seçimi de oldukça önemli. Ben market zeytinyağı kullanmadığım için biraz baskın bir tat oluştu humusta. Bu nedenle orijinal zeytinyağı kullanacak olanlar miktar olarak daha az yağ kullanmalılar.
Reklamlar

2 responses »

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s